De druiven

Geschiedenis Chardonnay

Chardonnay: de Grand Cru onder de wijndruiven. Over de herkomst van de Chardonnay tast men nog steeds in het duister. Hoewel zich in Bourgogne een dorpje bevindt dat de naam Chardonnay draagt, wijst niets erop dat de druif hieraan haar naam ontleent. Misschien is het zelfs omgekeerd en is het dorp genoemd naar de druif? Vast staat evenwel dat de Bourgogne het oorsprongsgebied van deze edele witte wijndruif is.

Aan het eind van de 19e eeuw schreef Dr. Morelot: “De smaak van de druif zelf is exquise; zij heeft een zeer speciaal aroma, dat moeilijk onder woorden te brengen is. De wijn die van deze druif gemaakt wordt, heeft uitzonderlijke kwaliteiten”.

Vinificatie en smaak Chardonnay

Hoewel het de Chardonnay nooit aan aroma ontbreekt, is het geur- en smaakspectrum buitengewoon gevarieerd en voor de liefhebber dus zeer boeiend. Uit onderzoek bleken Chardonnay-wijnen uit gebieden met een relatief koel klimaat (onze ligging) de volgende aromacomponenten te bezitten: groene appel, citroen, bloemen, meloen, peer, hazelnoot, verse ananas, gras en planten. Afhankelijk van de vinificatiemethode kunnen ook nuances van kruiden, boter, rook, hout en honing in de wijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan variaties in het gistingsproces en rijping in barriques (houten vaten).

Geschiedenis Auxerrois blanc

Van oorsprong is het een witte druivensoort uit de streek van de Lorraine en Luxemburg, gekruist uit de Pinot Noir en Gouais Blanc. In oorsprong heeft de plant niets te maken met de stad Auxerre maar omdat de kwekers uit de regio van de Lorraine de planten tijdens de Duitse bezetting in WOII in bewaring gaven aan hun collega’s uit de regio van Auxerre is men nadien beginnen spreken van Pinot Auxerrois. In Frankrijk spreekt men nog regelmatig van de Pinot Auxerrois.

Men mag deze Auxerrois niet verwarren met de Auxerrois uit Cahors waar deze ook synoniem is voor de Côt of Malbec druif, dit is een blauwe soortgenoot.

Vooral in de Elzas wordt de druif aangeplant als één van de belangrijkste voor de Crémant d’Alsace, ook in de Loire komt ze regelmatig voor. In Luxemburg en Duitsland wordt zij ook veel aangeplant. In België komt ze meer en meer voor omwille van de gunstige klimatologische omstandigheden.

Vinificatie en smaak Auxerrois

Auxerrois bevat minder zuur dan de Pinot Blanc. Maar wanneer goed gemaakt, wordt er een zekere molligheid ontwikkeld en vormen zich zijdezachte aroma’s. Wijnen van 100% Auxerrois zijn niet zo snel te vinden maar deze zijn pittig en zoet van aard, niet noodzakelijkerwijs door de aanwezigheid van restsuikers. Algemeen heeft deze druif een lage zuurtegraad en een goed alcoholgehalte. Veelal worden ze opgevoed in inox vaten om hun frisse en fruitige aroma’s te bewaren.

Deze druif is veelal een goede ondersteuning voor diverse blends. Wij vinifiëren ze deels als blend met Chardonnay en deels als 100% Auxerrois.

Geschiedenis Lemberger

Blauer Limberger is de officiële naam waaronder de druif geklasseerd is. Lemberger en Blaufränkisch zijn de voor Duitse wijnen toegelaten synoniemen. De laat rijpende Lemberger stamt naar alle waarschijnlijkheid uit wijngaarden langs de benedenloop van de Donau. In de tweede helft van de 18e eeuw wordt de aanwezigheid van Lemberger in Oostenrijk vermeld. Lemberger is nog steeds een dorp in Oostenrijk. Deze druif groeit nu nog in het Burgenland en bij Wenen, meer onder de naam Blaufränkisch, terwijl zij in Hongarije Kékfrankos heet.

Deze druif werd voornamelijk geselecteerd omwille van de naam Lemberge(r), zoals het dorp Lemberge. Het is een blauwe druif die als witte wijn of rosé gevinifieerd wordt.

Vinificatie en smaak Lemberger

Lemberger komt in verschillende varianten op de markt, maar bijna altijd als rode wijn. Door het gebruikte vinificatieproces vormt onze Lemberger een uitzondering hierop, maar de smaak- en geurintenties blijven dezelfde. Zo zijn er enerzijds lichtere, fruitige versies, anderzijds extract- en tanninerijke versies. De rode wijnen zijn meestal intens zwartrood. In de neus bieden ze een ingetogen tot krachtig aroma dat doet denken aan bramen, zoete kersen of zure kersen, pruimen, zwarte bessen, kruisbessen, vlierbessen, banaan en cacao. Ook zijn er plantaardige tonen, die aan groene bonen of groene paprika herinneren. Afhankelijk van de opvoeding zijn de wijnen fruitig of tanninerijk met een lange afdronk. Een goede zuurgraad, extract en tannine maken de pittige Lemberger lang houdbaar. Bij gebruik van barriques (houten vaten) krijgt de wijn een zuidelijke charme en warmte. Gezien onze noordelijke (koelere) ligging zal deze Lemberger gevinifieerd worden als mousserende wijn volgens de Méthode Champenoise.

Geschiedenis Pinot Blanc

De Pinot Blanc kan beschouwd worden als een mutatie van de Pinot Noir en de Pinot Gris. Tot aan het begin van de rijping van de druiven is er nauwelijks verschil te zien tussen deze drie Pinot rassen. Pas bij toenemende rijpheid ontwikkelen zich de kleur van de druif en de geur- en smaakcomponenten ervan. Het bestaan van de Pinot Blanc is gedocumenteerd sinds de 14e eeuw.
Behalve in Duitsland waar men spreekt van Weissburgunder is deze ook in meerdere buurlanden te vinden. In Frankrijk onder de benaming Pinot Blanc, in Italië als Pinot Bianco. Verder is hij aangeplant in Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en in België wint hij aan populariteit vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden.
De eisen die de Pinot Blanc aan bodem en klimaat stelt, duiden op verwantschap met de andere Pinot soorten. Het ras is makkelijk te telen en kan door een lange rijpingstijd hoge mostgewichten bereiken.

Vinificatie en smaak Pinot Blanc

Pinot Blanc is bleek- tot lichtgeel van kleur, zacht en ingetogen in de geur. Kenmerkend is een licht nootachtig aroma. Hij wordt vooral droog gevinifieerd, met medium tot krachtige body en fijne zuren. Opvoeding op barriques zorg voor veel finesse en volheid.
Elegante, droge Pinot Blancs met frisse zuren en fijn fruit zijn ideale wijnen bij verschillende gerechten. Het gamma reikt van lichte zomerwijnen tot krachtige droge Auslese. Pinot Blanc is niet al te hoog in alcohol en bezit een mooi divers aroma dat vaak doet denken aan groene noten, appel, peer, kweepeer, abrikoos, citrusvruchten of verse ananas. Een medium body en een aangenaam frisse zuurgraad maken hem veelzijdig inzetbaar aan tafel. Gekoeld is het een heerlijke terraswijn. Versies op barrique gevinifieerd, kunnen zeker in gerechten met lam of jong wild.

Copyright 2019 © Alle rechten gereserveerd  |  contact@wijngaardhetverhaal.be